pascale s.

pide (Turks brood)

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 tl gedroogde gist
  • 450 g broodmeel (wit brood)
  • 1 tl zout
  • 2 el olijfolie
  • bloem, om te bestuiven
  • evt. sesamzaadjes
  • 300 ml water
  • 1/2 tl suiker

pide (Turks brood)

Geschreven door Chloë R. (28/09/09)

Bron: Simpelweg lekker – Turkse keuken

voor 2 broden

1 Meng in een kommetje 100 ml water met de suiker en voeg de gist toe. wacht 5 min en klop het mengsel dan door.

2 Zeef het meel met het zout boven een kom. Maak een kuiltje in het midden en giet het gistpapje en de olijfolie erin. Roer het meel door het vocht. Voeg zoveel water toe als nodig is om van de massen een zacht en stevig deeg te maken.

3 Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en kneed het glad en soepel in 10 minuten. Draai het rond in een met olie ingevette kom. Leg een theedoek over de kom en laat 1,5 uur rijzen. Sla dan de lucht uit het deeg en laat het 10 min. rusten.

4 Verdeel het deeg in tweeën. Vorm van elk deel een bal. Rol de deegballen uit tot twee schijven van 25 cm in doorsnee. (evt. licht bevochtigen en met sesamzaadjes bestrooien) Leg de theedoek erop en laat ze 20 min rusten.

5 Verwarm de oven voor op 200°. Leg de plakken deeg op 2 licht met bloem bestoven bakplaten (ik gebruik bakpapier). Snijd met een stomp mes de bovenkant van de broden in elke richting 4 keer in zodat een ruitpatroon ontstaat. Bak de broden 10 – 15 min., tot ze luchtig en goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en wikkel ze meteen in schone theedoeken zodat ze zacht blijven.

Er zijn 2 buren die dit gerecht hebben toegevoegd aan hun kookboek:

 

Alle rechten voorbehouden, 10to1 2008-2017 - Disclaimer