Afbeelding van Chloë R.

Chloë R.

Gehaktballetjes met peperonata

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • voor de peperonata: 2 el olijfolie
  • 3 plakjes mortadella (50 g)
  • voor de peperonata: 1 ui in dunne ringen gesneden
  • plantaardige olie om in te frituren
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • voor de peperonata: 2 rode paprika
  • voor de peperonata: 2 gele paprika
  • voor de peperonata: 275g tomaten, fijngehakt (ik gebruik blik)
  • voor de peperonata: 1 el verse peterselie, fijngehakt
  • 400g rundergehakt (ik gebruik kalfs/varken)
  • 115g broodkruim
  • 50 geraspte parmezaanse kaas
  • 2 eieren, losgeklopt
  • vers basilicum, fijngehakt ter garnering
  • snufje paprikapoeder
  • snufje nootmuskaat

Gehaktballetjes met peperonata

Dit is een hoofdgerecht.

Geschreven door Chloë R. (08/08/10)

Bron: De Italiaanse keuken

1. Doe het gehakt in een kom. Voeg de helft van het broodkruim en de overige ingrediënten toe, inclusief zout en peper naar smaak. Meng het gehakt met schone, natte handen en maak er twaalf balletjes van gelijke grootte van. Druk de balletjes iets plat, zodat ze ongeveer 1 cm dik zijn.

2. Doe het restant broodkruim in een bord en rol de gehaktballetjes erdoor (ze moeten gelijkmatig met kruim bedekt zijn). Leg ze op een bord, dek ze af met plastic folie en zet ze ca. 30min in de koelkast.

3. Maak ondertussen de peperonata. Verhit de olie en fruit de ui al roerend 3 min. op een laag vuur. Doe de paprikareepjes erbij en bak deze al roerend 3 min. Voeg nu de fijngehakte tomaten, de peterselie en zout en peper toe en breng alles al roerend aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat alles 15 min. zacht koken. Verwijder het deksel en kook de peperonata in 10 min. in (regelmatig roeren). Voeg indien nodig nog wat zout en peper toe en houdt de peperonata tot gebruik warm.

4. Giet ca. 2,5 cm olie in een koekenpan en frituur de gehaktballetjes in hete maar net niet rokende olie in tien tat twaalf min. gaar en bruin. Keer ze regelmatig om en druk ze iets plat met een schuimspaan. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer ze warm, met de peperonata ernaast en garneer het geheel met basilicum.

(ik serveer er puree bij)

Er zijn geen buren die dit gerecht hebben toegevoegd aan hun kookboek.

 

Alle rechten voorbehouden, 10to1 2008-2017 - Disclaimer