Afbeelding van Chloë R.

Chloë R.

Empanadillas

Ingrediënten voor 4 personen

  • zout, peper
  • deeg 25g boter
  • vulling klein teentje look
  • vulling eetlepel peterselie
  • vulling 125g mozzarella (stevige koemelk, geen zachte buffel)
  • deeg 3 el zonnebloemolie
  • vulling 1 hardgekookt ei
  • vulling 1 ui
  • vulling eetlepel tijm
  • deeg 300g bloem + redelijk wat extra
  • vulling snuifje nootmuskaat
  • vulling 1 el zonnebloemolie
  • deeg 1 ei
  • vulling kuipje dubbel geconcentreerd tomatenpuree (of 3 el)
  • vulling ansjovis
  • frituurolie
  • vulling 80g rauwe ham

Empanadillas

Geschreven door Chloë R. (28/02/12)

Bron: 1080 recepten

Dit is een vulling die losjes gebaseerd is op een bestaand recept. De mozzarella voegde ik o.a. zelf toe maar let op: gebruik niet de meest kwalitatieve buffelmozzarella maar een eenvoudige stevige koemelk-bol. Deze is “droger” en behoudt meer stevigheid bij het bakken (anders zouden de empanadillas kunnen barsten). Deze regel geldt hier bij iedere ‘improvisatie’: gebruik droge ingrediënten die je vulling stevig houden.

Vulling: Fruit de ui in een eetlepel zonnebloemolie, zo’n 3 minuten tot ze zacht is, voeg aan het einde een klein geperst teentje look toe en bak even mee, doe er daarna de tomatenpuree en ansjovis(pasta) bij en bak nog een minuutje. Haal van het vuur, laat afkoelen en voeg de rauwe ham, gehakte mozzarella, gehakt hardgekookt ei, gehakte tijm, peterselie, snuifje chilipeper, peper, zout en nootmuskaat toe (ik deed er nog een klein beetje zwarte truffel bij).

Deeg: Giet voor het deeg 2,5 dl water in een pannetje met wat zout, de zonnebloemolie en de boter. Laat de boter op een laag vuur smelten (maar laat niet koken). Neem van het vuur en roer er met een houten lepel een de bloem door en daarna het ei tot je een samenhangende massa hebt. Kneed verder op een met bloem bestoven oppervlak, voeg eventueel nog bloem toe (ik moest nog redelijk wat toevoegen om het ietwat kneedbaar te maken). Laat het deeg zeker 30 min rusten onder een theedoek.

Rol het deeg uit tot ongeveer 3mm dik (niet te dun, anders barsten de empanadillas bij het bakken). Leg er twee stevige theelepels van de vulling op en vouw dicht. Maak een half maantje en knijp de randen overal goed dicht zodat ze niet open gaan bij het frituren. Bak op 180-190° gedurende 6 à 8 minuten tot ze goudbruin zien. Laat uitlekken op keukenpapier, bestrooi met zout en dien warm op.

Er zijn geen buren die dit gerecht hebben toegevoegd aan hun kookboek.

 

Alle rechten voorbehouden, 10to1 2008-2017 - Disclaimer