Afbeelding van Chloë R.

Chloë R.

Bruin brood - kitchen aid

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 ml lauw water (handwarm - liever wat kouder dan te warm)
  • 4 tl gemixte zagen (optioneel), zoals lijnzaad, pompoen, sesam en zonnebloem, plus extra om te bestrooien
  • 100 g witte bloem voor brood
  • 400 g bruine bloem
  • 1 el gesmolten boter
  • 1,5 tl zout
  • 1 zakje (7 g) gist

Bruin brood - kitchen aid

Geschreven door Chloë R. (03/03/16)

totaal rijzen = 3,5 uur | bakken = 30 min

Bloem mengen (evt. met zaden – 100g wit, 100g foresta, 300g multigranen) met zout in een kitchen aid-kom – kuiltje maken in het midden en langs de randen de gist strooien. In het kuiltje het water gieten en de gesmolten boter en langzaam met de hand alle bloem erin mengen. In de kitchen aid op stand één ongeveer 8 à 10 min kneden met de deeghaak tot het deeg elastisch en niet meer te plakkerig is. Kom afdekken en 1 à 1,5 uur laten rijzen, of tot het verdubbeld is in volume en licht een veerkrachtig aanvoelt (afh. van de temperatuur in de kamer).

De grootste luchtbellen uit het deeg duwen (max 3 à 4 keer kneden) en opnieuw 30 min laten staan.

Duw het deeg met je knokkels in een rechthoek van 25×19 cm en vouw de korte zijden naar binnen, draai een kwart en duw weer in dezelfde vorm. Rol vanaf de korte zijde strak op en rol de bovenzijde door zaadjes. leg in de ingevette vorm met de naad naar beneden, dek af met een schone theedoek en laat 1,5 u rijzen (tot ong. 5cm boven de rand gerezen).

Zet 20 min voor het bakken een bakblik in de oven en verwarm tot 230°. Zet het gerezen brood in de oven en giet ongeveer 250 ml koud water in het bakblik. Dit zorgt voor stoom, wat dan weer voor een krokante korst zorgt. Verlaag de temperatuur tot 220° en bak ongeveer 30 min (tot goudbruin). Indien het brood te snel kleurt, dek dan de laatste minuten af met aluminiumfolie. Laat 2 – 3 min afkoelen in de vorm en dan op een rooster.

Er zijn geen buren die dit gerecht hebben toegevoegd aan hun kookboek.

 

Alle rechten voorbehouden, 10to1 2008-2018 - Disclaimer