Afbeelding van Chloë R.

Chloë R.

Appeltaart met karamel

Ingrediënten voor 8 personen

  • deeg: 167g bloem
  • deeg: 100g koude boter, in stukjes
  • deeg: koud water
  • deeg: snufje zout
  • 50g boter
  • 100g fijne kristalsuiker
  • 200g kristalsuiker
  • 75 ml koud water
  • 150ml slagroom
  • 1,8 kg zoete, stevige appels, geschild en klokhuisverwijderd
  • halve citroen

Appeltaart met karamel

Dit is een dessert.

Geschreven door Chloë R. (17/04/11)

Bron: Bakken

Vet een springvorm met geribbelde rand van 26 cm doorsnee in. Kneed bloem met zout en boter tot een kruimelig mengsel. Voeg een beetje koud water toe om er een samenhangend deeg van te maken. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak, bekleed de taartvorm ermee, duw aan, prik enkele gaatjes en verwijder overtollig deeg aan de randen. Bekleed de bodem met bakpapier, leg er bakbonen op en zet 30 min in de koelkast.

Snijd ongeveer 6 appels elk in acht stukken en besprenkel met citroensap. Smelt de boter in een koekenpan en bak de stukken tot ze bruine randjes krijgen. Haal ze uit de pan en laat afkoelen.

Snijd de andere appels in dunne schijfjes en stoof ze zacht met de fijne suiker.

Bak de taartbodem met bokbonen 10 minuten in een voorverwarmde oven op 190°C. Verwijder bakbonen en bak nog 5 minuten.

Schep de gestoofde appels op de bodem en leg de appelpartjes er in een cirkel op. Bak de taart 30 minuten.

Los de kristalsuiker al roerend op in het water. Breng aan de kook en laat karamelliseren. Haal van het vuur en klop de room erdoor. Haal de taart uit de oven, gier de karamel erover en zet 1 uur in de koelkast.

Er zijn 2 buren die dit gerecht hebben toegevoegd aan hun kookboek:

 

Alle rechten voorbehouden, 10to1 2008-2017 - Disclaimer