Afbeelding van Chloë R.

Chloë R.

Aardappellasagne

Ingrediënten voor 4 personen

  • 40g pecorino
  • 40g gemalen grana padano
  • 1 tl gedroogde oregano
  • nootmuskaat
  • 1kg vastkokende aardappelen
  • 60 g bloem
  • 60 g boter
  • 8 dl melk
  • peper en zout
  • 100 g gerookte ham, in flinterdunne plakjes
  • 200g peultjes (of fijne sperziebonen)

Aardappellasagne

Dit is een hoofdgerecht.

Geschreven door Chloë R. (29/04/09)

Bron: mini-proeven – patatjes

1. Schil de aardappelen, spoel ze en dep ze droog. Snij ze in heel fijne plakjes (evt met de mandoline). Kook ze 3 minuten in gezouten water. Giet ze af en laat ze drogen op een schone keukenhanddoek.

2. Blancheer de peultjes of sperzieboontjes 3 minuten in gezouten water. Laat ze schrikken in koud water en goed uitlekken.

3. Laat 50g boter smelten in een pannetje. Roer er de bloem door. Leng aan met de melk en breng al roerend aan de kook. Laat 3 minuten zacht doorkoken.

4. Doe, van het vuur af, de verkruimelde pecorino en de grana padano bij de saus. Kruid met peper, nootmuskaat en oregano. Zet weer op het vuur en roer tot de kaas volledig gesmolten is.

5. Vet met de rest van de boter een ovenschaal in. Schik deaardappelen, ham en peultjes in laagjes in de schaal. Leg tussen de lagen telkens een beetje saus. Begin en eindig met aardappelen.

6. Schep een laag kaassaus over het gerecht. Zet 40 min in een warme oven van 180° C.

Om het een stuk sneller te maken kan je gesneden en half gekookte aardappelschijfjes kopen in Delhaize. Ook de peultjes daar zijn reeds schoongemaakt. Ik doe ook nog wat kaas erover en zet even onder de grill om te gratineren.

Er zijn 9 buren die dit gerecht hebben toegevoegd aan hun kookboek:

 

Alle rechten voorbehouden, 10to1 2008-2017 - Disclaimer